Nykyään pelaaminen ei ole vain nuorten harrastus ja ajanviete, vaan pelaamassa ovat kaikki ikäluokat aina senioreiden asti – ja nimenomaan pelaamassa verkossa ja mobiilisti. Suomalaiset ovat eurooppalaisittain kärkimaita, kun listataan online pelaaminen ja online viihde – itseasiassa kaikki Pohjoismaat ovat aivan kärkisijoilla.
Pelaaminen verkossa on yksi suosituimmista ajanvietteistä ja pelejähän on tarjolla aivan valtavalla skaalalla, on blackjack online, ajopelejä, urheilupelejä, ajanviete pähkinöitä, strategiapelejä ja vaikka mitä – pieniä latauksia, ja gigaluokan latauksia – se, millainen nettiyhteys sinulla on, vaikuttaa myös jonkin verran pelaamiseesi. Yleensä kuitenkin pienten latausten mobiilipelit ovat pelattavissa heikonkin nykyaikaisen nettiyhteyden kanssa, ongelmat tulevat sitten nopeita liikkeitä vaativissa peleissä. Pelit kuten Counter-Strike 2, Fortnite, Call of Duty tai League of Legends vaativat erittäin matalaa latenssia ja tasaista kaistanleveyttä. Näissä peleissä jokainen viiveen piikki voi tarkoittaa tappiota. Siksi pelaajien kannattaa tarkkaan harkita, millaista internet-yhteyttä käyttävät ja miten se vastaa heidän pelaamistarpeisiinsa.
Latenssi ja ping – pelaajan näkymättömät viholliset
Latenssi, joka mitataan millisekunneissa (ms), tarkoittaa viivettä tiedon lähettämisessä ja vastaanottamisessa pelaajan laitteen ja pelipalvelimen välillä. Mitä pienempi ping, sitä nopeammin peli reagoi pelaajan toimiin. Ideaali ping-arvo on alle 30 ms, mutta alle 50 ms riittää suurimmassa osassa peleistä. Yli 100 ms ping aiheuttaa jo selvästi havaittavaa viivettä, mikä voi tehdä pelaamisesta epätarkkaa tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi nopeatempoisissa FPS-peleissä tällainen viive johtaa usein tappiolliseen pelikokemukseen. Kuvittele tilannetta, missä olet aivan viime metreillä mukana voittamassa turnausta tai tapahtumaa, ja yhteytesi taso tipahtaa hetkellisesti, etkä ehdi huomata, mitä vastustajasi teki – ja olet out, siksi nopeat ja varmat yhteydet ovat nimenomaan näissä FPS- peleissä tärkeitä.
Jos et kuitenkaan pelaa tällaisia nopeita refleksejä vaativia pelejä, latenssit ja pingit ovat sinulle tuntemattomia asioita, eikä sinun tarvitse moisista välittää – tavalliset ajanvietepelit onnistuvat aivan perusyhteyksillä, niin kotona kuin reissun päällä – ja se onkin viihdepelaamisen parasta antia, kun voi pelata missä ja koska tahansa.
Usein pelaajat eivät tule ajatelleeksi, että kotiverkon muut laitteet voivat vaikuttaa latenssiin. Jos samanaikaisesti suoratoistetaan elokuvia, ladataan suuria tiedostoja tai käytetään videoneuvottelusovelluksia, saattaa verkkoyhteys hidastua merkittävästi. Tällöin jopa hyvä nettiyhteys voi kärsiä tilapäisestä kuormituksesta, mikä näkyy pelin pätkimisenä tai yhteyden katkeamisena. Siksi pelaajille suositellaan mahdollisuuksien mukaan kaapeloitua verkkoyhteyttä ja verkon priorisointia – tai jos se tuntuu monimutkaiselta, voit ohjata suoratoiston toimimaan älypuhelinten verkkojaon kautta…
Eri pelityypit ja niiden verkkovaatimukset
Kaikki pelit eivät ole yhtä herkkiä verkkoyhteyden laatuun. Esimerkiksi yksinpelit, jotka ladataan laitteelle ja pelataan ilman verkkoyhteyttä, eivät juuri hyödy nopeasta netistä. Toisaalta moninpelit, joissa useat pelaajat kilpailevat tai tekevät yhteistyötä reaaliaikaisesti, vaativat paljon enemmän. Erityisesti MMO-pelit (Massively Multiplayer Online), battle royale -pelit ja e-urheilupelit asettavat korkeat vaatimukset yhteyden nopeudelle ja vakaudelle. Eli jos olet nettikasinon livepelien ystävä, ei huolta, et tarvitse sitä nopeinta saatavilla olevaa verkkoa, koska kyse ei kuitenkaan ole mistään sekunnin murto-osista, vaan saat pelatessasi aivan rauhassa miettiä mitä teet jaon ja kierroksien aikana.
Toinen huomionarvoinen seikka on se, että eri pelialustat käyttäytyvät eri tavoin verkkoyhteyksien suhteen. Konsolipelaajat voivat kohdata ongelmia, jos Wi-Fi-yhteys ei ole riittävän vahva tai reititin on liian kaukana. PC-pelaajat puolestaan voivat säätää yhteyden asetuksia tarkemmin ja käyttää laadukkaampia verkkosovittimia. Mobiilipelaaminen on vielä oma lukunsa, sillä siinä pelattavuuteen vaikuttavat sekä mobiilidatayhteyden laatu että laitekohtaiset erot. Mobiilipelaamisessa on Suomessa yhä vieläkin ongelmana todella vaihtelevat yhteysnopeudet – toisena päivänä ja hetkenä voi yhteys olla loistava ja viiden minuutin päästä on vaikeuksia jopa päästä nettiin.
Wi-Fi vai kaapeliyhteys – kumpi on parempi pelaamiseen?
Monet pelaajat käyttävät Wi-Fi-yhteyttä sen helppouden vuoksi, mutta langaton yhteys ei aina ole paras vaihtoehto intensiiviseen verkkopelaamiseen. Wi-Fi-signaali voi heikentyä seinien ja etäisyyksien vuoksi, mikä johtaa latenssipiikkeihin ja yhteyskatkoksiin. Tämä on erityisen haitallista nopeatempoisissa peleissä, joissa jokainen sekunti merkitsee. Lisäksi muut Wi-Fi-verkkoa kuormittavat laitteet, kuten älytelevisiot ja tabletit, voivat vaikuttaa merkittävästi pelin sujuvuuteen. Varsinkin kerrostaloissa voi seinien välissä olla enemmän rautaa ja terästä, mikä oikeasti vaikuttaa verkon nopeuteen asunnon sisällä – omakotitaloissa tällaista ongelmaa ei yleensä ole, sillä talojen sisäseinissä harvemmin on niin raskaita rakenteita kuin kerrostaloissa.
Kaapeliyhteys eli ethernet tarjoaa lähes aina vakaamman ja nopeamman yhteyden pelaamiseen. Fyysinen kaapeli poistaa monia langattoman yhteyden riskejä, kuten signaalin häiriöitä ja vaihtelevaa nopeutta. Kun pelaaminen on säännöllistä tai kilpatasoista, kannattaa ehdottomasti panostaa ethernet-yhteyteen. Lisäksi kaapeloidun yhteyden avulla saavutetaan usein myös matalampi ping, mikä parantaa pelikokemusta merkittävästi.
Wi-fi yhteydellä pelatessa oikeastaan se ison ja tärkein asia, ei ole se pelaaminen, vaan missä wi-fi verkossa pelaat. Jos pelaat vieraana jossain verkossa, varmista, että älylaitteessasi on kunnon tietoturva, muuten saatat olla täysin avoimena tietojesi kalastetulle. Se, että wi-fi verkko on saatavilla hotellissa tai ravintolassa ei tarkoita, että sen verkon tarjoajalla olisi minkäänlaisia vastuita verkon turvallisuudesta – se on sinulla.
Nopea yhteys ei aina tarkoita parasta pelikokemusta
Yksi yleisimmistä harhaluuloista on se, että nopea yhteys megabitteinä (esimerkiksi 500 Mbps) takaa parhaan pelikokemuksen. Todellisuudessa pelit eivät useinkaan vaadi valtavia latausnopeuksia, vaan tärkeämpää on yhteyden vakaus ja matala latenssi. Vaikka nopea netti mahdollistaa pelien nopeamman latauksen ja päivitysten sujuvan asentamisen, se ei automaattisesti takaa sulavaa pelihetkeä verkossa. Paljon tärkeämpää on se, kuinka hyvin yhteys säilyy vakaana pelin aikana. Tästä syystä varsinkin mobiilipelaajilla on välillä turhauttavaa huomata, että pingit vaihtelevat todella paljon jopa yhden pelisession aikana.
Toinen tekijä, joka vaikuttaa pelikokemukseen, on yhteyden reititys pelipalvelimelle. Vaikka netti olisi nopea, mutta data kulkee epäsuotuisan reitin kautta palvelimelle, saattaa se aiheuttaa korkeaa ping-arvoa tai pätkimistä. Tällöin ongelmaa ei voi ratkaista vain nopeutta nostamalla, vaan tarvitaan esimerkiksi VPN-palvelun käyttöä tai operaattorin kanssa keskustelua reitityksen parantamiseksi. Joskus yksinkertaisesti pelipalvelin on liian täynnä pelaajia, joka johtaa latauksien heikkoon tasoon, mikä taas näkyy välittömästi myös pelatessa.
Tekniikalla on merkitystä
Jos tykkäät pelaamisesta, iso kysymys on myös millä pelaat? Eri älypuhelimet soveltuvat eri lailla pelaamiseen, toiset kuumenevat helposti, ja toiset eivät jaksa pyörittää isompia pelejä. Kaikki älypuhelimet käytännössä pystyvät pyörittämään näitä tämän päivän ajanviete ja viihdepelejä, ja ne isommat erot tulevat sitten e-urheiluluokan peleissä.
Kotioloissa kyse voi olla sitten tietokoneen ominaisuuksista, tai jopa käytettävissä olevasta reitittimestä. Verkkoyhteyden mukana tuleva reititin on ihan hyvä peruskäytössä, mutta jos olet puoliammattilainen tai ammattilainen, vaihdat perusreitittimen paremmin muokattavissa olevaan versioon esimerkiksi ASUS ROG tai Netgear tuoteperheistä valitsemalla.
Voi olla myös, että älypuhelimesi on täynnä kaikenlaisia sovelluksia, jotka tekevät omiaan pelaamisesi taustalla – ja sama myös omassa kotitietokoneessasi – eli kyse on laitteiden sovellusta hallinnasta ja päivittämisestä – pitämällä laitteesi ajan tasalla, on pelaaminenkin takuuvarmasti sujuvampaa.